Veelgestelde vragen over parket

Wanneer kan je beginnen met het leggen van een parketvloer op een nieuwe chape?

Om te voorkomen dat een nieuwe houten vloer beginnen te werken, dient de chape waarop de vloer gelegd wordt, voldoende droog te zijn.  

Standaard wordt een week droogtijd gerekend per cm dat de chape dik is. Deze termijn veronderstelt ideale droogomstandigheden: een constante temperatuur van 20°C en een lage luchtvochtigheid. Regenachtig weer en een natte bezetting vertragen bijvoorbeeld het droogproces.

Ongeacht de verstreken termijn na het leggen van de chape, voer ik een carbuurmeting uit van de vochtigheidsgraad van het parket. Pas als de ondervloer voldoende droog is, start ik met het leggen van uw nieuwe parket.

Neem contact op met Wim Daneels voor het uitvoeren van een carbuurmeting van uw chape.

      

Hoe lang duurt het om een parketvloer te leggen?

Veel hangt af van de vloer die je kiest en van de situatie van de ondergrond waarop de vloer gelegd wordt.

Bij een klassieke parket worden de planken ter plaatse gelegd. Ook het schuren en de afwerking van uw vloer gebeurt ter plaatse. Dit vraagt uiteraard meer tijd dan het leggen van een vooraf afgewerkte parket. 

Zit je in tijdsnood, dan is een vooraf afgewerkte vloer een prima oplossing. Het leggen van zulke vloer gaat snel en bijna stofloos. 

Neem contact op met Wim Daneels om de mogelijkheden van verschillende parketsoorten te bespreken voor uw vloer.

Met welk budget kan ik een parketvloer leggen?

Parketvloeren bestaan er in alle houtsoorten en kwaliteiten. Het is dus erg moeilijk om een richtprijs te geven. Kom gerust langs voor een gesprek. We kijken dan samen wat je wensen zijn en welke vloer voldoet aan je budget. 

Neem contact op met Wim Daneels voor een offerte op maat voor uw parket. 

Waarom zou ik beroep doen op een vakman voor het leggen van een parket?

Hout is een prachtig, maar levend materiaal. Aangezien je een houten vloer niet voor even legt, maar wel voor je leven lang is het een must een vakman aan het werk te zetten.

  • Met zijn ervaring weet hij welke planken te gebruiken voor de look die u beoogt,
  • hij weet hoe de planken te leggen voor het mooiste resultaat,
  • hij beschikt over professionele machines om de klus te klaren, 
  • hij zorgt voor een piekfijne afwerking van alle details. 
  • Bovendien bespaart het u een hoop tijd. 

 

Wat is het verschil tussen een klassieke parket en een samengestelde parket?

Een traditioneel parket wordt opgebouwd met uitsluitend massief hout. 

Deze vloer bestaat uit houtstroken, met een dikte van 9,5 mm, zonder tand en groef verbinding. De stroken worden verlijmd en genageld op een ondervloer (=onderparket) aangezien ze niet zelfdragend zijn. Die onderparket kan bestaan uit een mozaïekparket, OSB of multi-plexplaten …  

Na de plaatsing worden de nagelgaatjes opgestopt, wordt de parket geschuurd en uiteindelijk afgewerkt. Door de constructie van een ondervloer en een parket er bovenop, bekomt men een uiterst stabiel vloersysteem dat de werking van de parket beperkt. 

Een samengestelde parketvloer is opgebouwd uit 2 of meer verlijmde lagen. 

Dit zijn planken waarvan de toplaag op een drager is gelijmd in de fabriek. De toplaag is meestal 4mm dik (2,5mm en 6mm komt ook voor). De planken hebben steeds een tand-groef verbinding op de zijden voor een perfecte verbinding. De onderlaag kan opgebouwd zijn uit: multiplex, gekruiste grenen (1 of meerdere lagen), MDF of vezelplaat. De parket wordt rechtstreeks op de chape gelijmd. Nadien wordt deze vloer ter plaatse geschuurd en behandeld worden, tenzij dit al in de fabriek gebeurde. Deze optie heeft als voordeel dat er sneller en ‘stofvrij’ gewerkt wordt.

Neem contact op met Wim Daneels voor advies over verschillende parketsoorten en welke best zou passen bij uw smaak en budget. 

Kan ik een vloerverwarming voorzien onder mijn parket?

Je kan vloerverwarming voorzien onder een klassieke parket. 

Bij het plaatsen houd je best rekening met volgende aanwijzingen:

Opstartprotocol VOOR plaatsing parket

  • de cementgebonden dekvloer moet min. 28 dagen oud zijn

  • verhoging van de watertemperatuur met 5° per dag

  • dit tot de maximale warmwatertemperatuur (50°C) van het vloerverwarmingsysteem is bereikt, of tot een oppervlaktetemperatuur van de dekvloer van 28°C is bereikt, gedurende minstens 5 dagen (ook in de zomer)

48 uur vóór plaatsing parket dient men de vloerverwarming af te zetten of te verminderen en op zeer lage temperatuur houden (oppervlaktetemperatuur 15°C)

Tijdens plaatsing parket:

De oppervlaktetemperatuur van de cementgebonden dekvloer moet verenigbaar zijn met een correcte verwerking en uitharding van de parketlijm d.w.z. dat deze oppervlaktetemperatuur niet hoger mag zijn dan 15 tot 18°C. Deze temperatuur vervolgens minimaal 3 dagen na het plaatsen aanhouden.

NA plaatsing parket:

3 dagen ná de plaatsing dient u de watertemperatuur met 5°C per dag verhogen tot de gewenste kamertemperatuur wordt bereikt. 

Eens geplaatst en in gebruik is het raadzaam volgende zaken in acht te nemen:

  • Te hoge warmwatertemperaturen in de buizen van de vloerverwarming zijn ten allen tijde te vermijden, omwille van te grote opwarming van uw parketvloer en te hoge oppervlaktetemperatuur, wat krimp van uw parket kan veroorzaken!

  • De oppervlaktetemperatuur van de vloer mag nooit hoger dan 28°C zijn !

  • De constante luchtvochtigheid moet steeds op peil gehouden worden, tussen 45 en 60%, bij een constante luchttemperatuur van 20°C.

  • Wanneer er geen 45% luchtvochtigheid aanwezig is, is er grote kans op krimpen (en eventueel barsten) van het parket. Dit zal veelal het geval zijn in de winter wanneer het vriest (stookseizoen).

  • Geen verschil in dag- en nachttemperatuur creëren om de parketvloer zo stabiel mogelijk te houden (dit heeft ook nauwelijks effect op het energieverbruik).

 

Wat zijn de voordelen van een klassieke parket?

Door het gebruik van massief hout heeft een klassieke parket een zeer kwalitatieve en natuurlijke uitstraling. Door de constructie op een onderparket is het een zeer stevige vloerconstructie die bovendien op maat van uw ruimte is gelegd. Een klassiek parket kan altijd gerenoveerd worden door een miniem deel van de bovenlaag weg te schuren en opnieuw van een afwerking te voorzien.  

 

Zijn er nadelen aan het leggen van een klassieke parket?

Het leggen van de losse planken neemt meer tijd in beslag dan het leggen van een samengestelde parket. Het schuren van de parket gebeurt ter plaatse. Dit vraagt ook tijd en brengt onvermijdelijk stof met zich mee. Tot slot gebeurt ook de afwerking ter plaatse.  

Voor- en nadelen van een samengestelde parket?

De beschikbare kwaliteiten, afwerkingsmogelijkheden en kleuren in samengestelde parket zijn eindeloos. Het leggen van dit soort parket gaat sneller dan het plaatsen van een traditionele parket en gebeurt bijna stofvrij. 

Daar staat tegenover dat de kwaliteit van verschillende samengestelde parketten sterk verschilt. Het renoveren van deze parket is niet altijd mogelijk, afhankelijk van de dikte van de toplaag. 

In welke richting leg je de parket best in de kamer?

Meestal wordt een parket evenwijdig met de lichtinval in de kamer geplaatst, dit geeft de illusie van een ruimere kamer. Maar het kan ook anders als de klant dat wenst. In een lange smalle kamer zal het dwars leggen van de planken een verbredend effect hebben. 

Hoe kan ik mijn parket het best onderhouden?

Ongeacht de afwerking van uw vloer is het aangewezen gepaste bescherming aan te brengen, bv. vilt, onder de poten van tafels en stoelen. Dit om krassen op uw parket te vermijden.

EEN GEOLIEDE PARKETVLOER ONDERHOUDEN

Een geoliede parketvloer mag men stofzuigen of met een swiffer ontstoffen.

Regelmatig Onderhoud

Een geoliede vloer moet regelmatig of wekelijks gevoed worden, hierdoor verhoogt men de bescherming van een geoliede vloer door hem regelmatig te onderhouden met parketzeep Ciranova®.

Meng 250ml parketzeep op 10 liter lauw water. Breng de zeep aan met een goed uitgewrongen (niet te natte) dweil of mop en beweeg in de lengterichting van het hout.

De bevuilde dweil uitwringen en uitspoelen in een tweede emmer met zuiver water. Herhaal opnieuw uw dweilbeurt met zeep. Droog na ongeveer 1 uur bij kamertemperatuur.

Steeds dweilen met zeep in het water, niet dweilen met zuiver water want zo verwijdert u de zeeplaag. De parketzeep bevat alleen natuurlijke grondstoffen en geeft een hoge voedende waarde aan het hout.

Nabehandeling

Indien de geoliede vloer dof en mat komt te staan en zeepresten en ingelopen vuil zich hebben vastgekoekt, biedt de Intensief Reiniger Ciranova® de oplossing.

Nadien dient u de parket nogmaals te behandelen met Onderhoudsolie Ciranova® of Oil Refresh Ciranova®.

ONDERHOUD VAN EEN GEVERNIST PARKET

Dagelijks of Regelmatig Onderhoud

Een verniste parketvloer mag men stofzuigen en ontstoffen met een swiffer.

Men mag ook dweilen met een vochtige doek of goed uitgewrongen dweil. Wij raden aan het reinigingsmiddel Ciranova® Hard Floor Fresh toe te voegen aan uw dweilwater.

Regelmatig onderhoud met Ciranova® Hard Floor Polish geeft een beschermlaag en verlengt de levensduur van uw vernist parket.

Neem contact op met Wim Daneels voor advies omtrent het onderhoud van uw parket. 

Waar komt het hout van de vloeren die ik leg vandaan?

Het meest hout dat ik voor parketvloeren gebruik is Europese eik (Franse, Poolse eik, ...), maar ook leg ik tropische houtsoorten zoals Afromosia, Afzelia, Bamboe, Esdoorn, Jatoba, Purperhart, Zebrano, Notelaar, Teak, Wengé ...

Al het hout dat ik aankoop en gebruik voor parket draagt het FSC keurmerk

Dit FSC keurmerk garandeert een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Hout en ook andere afgeleide bosproducten die het FSC claim dragen, kunnen dit enkel wanneer ook de verwerkende keten - van bos tot eindproduct - gecontroleerd wordt op vlak van traceerbaarheid.  

Wat gebeurt er met mijn oude vloer indien er een nieuwe parket gelegd wordt?

Indien de oorspronkelijke vloer moet uitgebroken worden, dan kunnen we dit voor onze rekening nemen. We verwijderen de vloer op een professionele manier en voeren het puin af. Indien nodig treffen we voorbereidingen voor het plaatsen van een nieuw parket: egaliseren, voorzien van primer, uitvlakken, wegschuren van lijmresten ...

Wat is het verschil tussen een afwerking van de houten vloer met olie of vernis?

Parket afwerken met olie:
Olie dringt in het hout. Hierdoor behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling, maar is intensiever qua onderhoud. Wil je de vloer goed beschermd houden, dan dien je regelmatig te reinigen met een voedende zeep. 

Parket afwerken met vernis:
Vernis vormt een ondoordringbare film op het hout, zodat het vuil niet in het hout kan dringen. 

Neem contact op met Wim Daneels indien u meer informatie wenst over de mogelijke afwerkingen van uw houten vloer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x